









Kod produktu:E1397
Najwyższej jakości mąka bambusowa, zwana również błonnikiem bambusowym, to skarb natury, który stanowi doskonałe wsparcie dla zdrowej diety. Pozyskiwana jest z trzciny bambusowej i charakteryzuje się brakiem smaku, co sprawia, że idealnie komponuje się z różnorodnymi potrawami. Jej wszechstronność czyni ją doskonałym dodatkiem do wielu dań, zwłaszcza tych popularnych w diecie keto, gdzie dbałość o składniki odgrywa kluczową rolę.
Mąka bambusowa nie tylko wpisuje się w trendy żywieniowe, ale również jest łagodna dla układu pokarmowego – stanowi naturalny prebiotyk. Systematyczne spożywanie błonnika pełni rolę swoistego pokarmu dla flory bakteryjnej w organizmie, co skutkuje nie tylko poprawą perystaltyki jelit, ale także pośrednio wspiera wzrost odporności organizmu oraz pomaga w eliminacji pewnych toksyn.
✅ pozyskiwana w 100% z roślin,
✅ stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego,
✅ jest idealna do wypieków na diecie niskowęglowodanowej,
✅ zawiera dużo przeciwutleniaczy i polifenoli,
✅ działa pozytywnie na uczucie sytości – jest korzystna dla osób na diecie redukcyjnej,
✅ doskonale wchłania wodę, więc wpływa na objętość i strukturę potraw,
✅ może być spożywana przez wegan i wegetarian.
Mąka bambusowa to doskonały wybór dla tych, którzy pragną stosować dietę keto. Stanowi ona bogate źródło błonnika roślinnego, co wspiera utrzymanie niskiego poziomu węglowodanów. Doskonale sprawdzi się u osób, które odżywiają się wegetariańsko bądź wegańsko.
Mąka bambusowa nie zawiera glutenu.
Wartość odżywcza produktu w 100g:
Wartość energetyczna: 770kJ/192kcal
Tłuszcz: 0g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0g
Węglowodany: 0,1g
Cukry: 0g
Błonnik: 96g
Białko: 0g
Sól: 0,2g
Warto poznać kilka przykładowych sposobów na wykorzystanie błonnika bambusowego w codziennych, prostych potrawach:
Makaron bambusowy: świetna alternatywa dla zwykłego makaronu. Dzięki dodatkowi mąki bambusowej, powstaje makaron o obniżonej wartości kalorycznej oraz bezglutenowy, który jest bardzo ceniony przez osoby stosujące dietę keto, a samo przygotowanie jest łatwe i szybkie.
Pieczywo: dzięki dodaniu do pieczywa mąki bambusowej zamiast zwykłej pszennej, możemy uzyskać wypieki odpowiednie dla osób z alergią na gluten oraz pilnujące diety niskowęglowodanowej.
Płatki śniadaniowe: mąka bambusowa sprawi, że z łatwością można przygotować samodzielnie pożywne śniadanie – wystarczy wymieszać mąkę z orzechami, nasionami chia, ulubionymi suszonymi owocami, słodzikiem oraz mlekiem.
Naleśniki typu pancakes: wystarczy użyć mąki bambusowej zamiast klasycznej pszennej – dzięki temu można cieszyć się daniem pożywnym, niskokalorycznym oraz z wysoką zawartością błonnika.
Warto pamiętać, że mąka bambusowa jest neutralna w smaku, więc z powodzeniem można jej używać do wielu różnych dań, zarówno słodkich, jak i słonych. To idealne źródło błonnika, które można łatwo i szybko włączyć do diety.
Składniki: błonnik bambusowy 100%.
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach: produkt może zawierać sezam i różne orzechy.