



Kod produktu:E513
Olej rzepakowy powstaje z wyselekcjonowanych odmian rzepaku metodą tłoczenia na zimno, dzięki temu posiada delikatny aromat i wyrazisty, lekko ziołowy smak. Można go wykorzystać do krótkiego smażenia, pieczenia oraz sałatek, surówek, sosów, majonezów, dresingów. Olej może posiadać naturalny osad. Olej ten nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów.
Wyrazisty, lekko ziołowy smak i aromat nadają nutę niepowtarzalnego smaku przyrządzonym potrawom tj. surówkom, sałatkom, majonezom. Również i potrawy smażone (krótko, na niewielkim ogniu) już nie wymagają dodatkowych przypraw.
Olej produkowany jest w rodzinnej firmie z tradycjami, gdzie od pokoleń produkuje się oleje wykorzystując technologię tłoczenia metodą na zimno. Metoda ta charakteryzuje się tym, że nasiona roślin oleistych o odpowiedniej czystości i dojrzałości, bez podgrzania do wyższej temperatury niż otoczenia, dostają się do mechanicznej tłoczni, gdzie poddawane są łagodnemu procesowi tłoczenia. Dzięki temu wszystkie składniki oleju zachowują naturalne struktury i właściwości biologiczne.
Olej zimno tłoczony nie podlega rafinacji (oczyszczaniu), jest jedynie filtrowany, aby usunąć zanieczyszczenia mechaniczne i rozlewany do butelek
Powinien być stosowany na zimno, np. do sosów czy do sałatek.
Nadmierna konsumpcja może sprzyjać zaburzeniom w gospodarce lipidowej, otłuszczaniu mięśnia sercowego i gromadzeniu się tłuszczu w tkance wątrobowej.
Przykładowa porcja: 1 łyżeczka - 5 g produktu dostarcza 2% RWS*
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
Olej rzepakowy, tłoczony na zimno, nierafinowany, nieoczyszczony.
Chronić przed promieniami słonecznymi, przechowywać w lodówce.
Produkt może zawierać sezam, różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno to doskonały wybór dla osób stosujących dietę ketogeniczną. Dzięki niskiej zawartości węglowodanów i wysokiemu poziomowi zdrowych tłuszczów, nierafinowany olej rzepakowy wspiera proces ketozy, pomagając organizmowi efektywnie spalać tłuszcz. Stosując olej rzepakowy na keto, można cieszyć się smacznymi posiłkami, które nie tylko są zgodne z dietą, ale także dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Delikatny, lekko ziołowy smak oleju rzepakowego tłoczonego na zimno doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami, nadając im wyjątkowy charakter. Wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych pozytywnie wpływa na zdrowie serca.
Olej bardzo dobry jakościowo, pięknie pachnący, świeży.
Bardzo dobry!!! A jaki dobry do nacierania ciała, żaden balsam mu nie dorównuje. Polecam
Kupuję ten produkt ponownie, zalecany do diety, polecam.
Olej dobrej jakości i ma dobry smak, jest dużo lepszy od oleju tłoczonego na gorąco. Polecam.
Olej rewelacja. Zapach i smak jest bardzo dobry. Będę wracać po więcej.
REWELACJA! olej świeży, smakuje wyśmienicie i pięknie pachnie, doskonale nadaje się do humusu, sałatek, pesto, itp.
Widać że gęsty jak oliwa produkt. W smaku też wyraźny.
Rewelacyjny olej! Miałam możliwość próbowania oleju rzepakowego z różnych tłoczni. Olej z Vitafarm jest fantastyczny. Smak, zapach, konsystencja są idealne. Polecam zarówno do sałatek jak i celów kosmetycznych np osobiście używam do olejowania włosów.
Bardzo smaczny, kolor zupełnie inny od sklepowych
Doskonały produkt, zapach i smak taki jak powinien być, świeży i roślinny. Polecam dla zdrowia i smaku.
Taki smak i zapach oleju pamiętam z dzieciństwa, uprawialiśmy rzepak, też dawaliśmy do tłoczenia. Jeżeli ten tłoczony jest z rzepaku, który nie zawiera dużej ilości pestycydów, to tylko spożywać i cieszyć się smakiem. Jak dla mnie bardzo dobry, polecam.