Cynamon cejloński jest jednym z najwyższej jakości rodzajów cynamonu na świecie. Ma on bogaty, słodkawy smak i delikatny aromat. Jest używany w wielu kuchniach na całym świecie. Ceniony jest nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również właściwości prozdrowotne. Cynamon cejloński w przeciwieństwie do popularnej powszechnie odmiany chińskiej, cechuje się niską zawartością kumaryny, a także dużą ilością antyoksydantów. Cynamon cejloński jest ogromną skarbnicą wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, a także błonnika. Zawiera także sporą ilość witamin z grupy B, ale również C, A, E oraz K.
Zastosowanie:
W kuchni: Cynamon cejloński jest powszechnie stosowany w ciepłych napojach, takich jak herbaty, kawy i kakao. Dodaje on również smak i aromat wypiekom, np. ciastu drożdżowemu, ciasteczkach, puddingach ryżowych, musli czy owsiance. Można również dodawać go do warzyw, mięs i dań rybnych.
W medycynie naturalnej: Cynamon cejloński jest uważany za skuteczny sposób na kontrolowanie poziomu cukru we krwi i pomaga w regulacji płodności u kobiet. Stymuluje krążenie krwi i posiada działanie przeciwzapalne, co zapobiega bólom i zwiększa odporność organizmu. Może również pomóc w leczeniu chorób serca i jelit.
W kosmetyce: Olejek eteryczny cynamonu cejlońskiego jest stosowany w przemyśle kosmetycznym, ponieważ pomaga w leczeniu infekcji skóry, działa przeciwutleniająco i przeciwstarzeniowo oraz pomaga w poprawie kolorytu skóry.
Sposób użycia:
Stosować jako dodatek do potraw.
Składniki:
100% cynamon cejloński laski
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Dodatkowe informacje:
Przeciwwskazania do stosowania cynamonu to:
- ciąża,
- wrzody żołądka,
- wrzody dwunastnicy,
- atopowe zapalenie
Produkt może zawierać sezam, różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.