Sól kłodawska to naturalna sól wydobywana w Kopalni Soli "KŁODAWA" - jest niejodowana oraz nie zawiera antyzbrylaczy.
Sól jest jednym z głównych składników w naszych kuchniach - jest podstawową przyprawą, więc występuje niemal we wszystkich potrawach.
Kłodawska sól kamienna jest minerałem o wysokim stopniu czystości i nie wymaga procesów wzbogacania. Ponadto, sól kuchenna w przeciwieństwie do soli warzonej, stanowi bogate źródło "pierwiastków życia", czyli mikroelementów niezbędnych do prawidłowego, zdrowego funkcjonowania organizmu człowieka - żelazo, wapń, magnez, cynk, potas, jod i selen.
Zastosowanie soli kłodawskiej drobnej
Sól kłodawska niejodowana posiada szerokie spektrum zastosowań. Jej czystość i wysoka jakość sprawiają, że jest używana w produkcji leków oraz kosmetyków, a także powszechnie stosowana w gastronomii. Warto wymienić kilka podstawowych zastosowań soli kłodawskiej:
✅ze względu na swój skład chemiczny, sól kłodawska jest idealna do produkcji soli fizjologicznej i roztworów do nosa, które są niezwykle pomocne w walce z alergiami i infekcjami górnych dróg oddechowych,
✅ sól kłodawska jest dodatkiem do wielu kosmetyków, takich jak peelingi czy maski do ciała - wykazuje działanie antybakteryjne i antyseptyczne, działa oczyszczająco i regenerująco na skórę,
✅wzbogaca smak wielu dań w codziennej kuchni, można też dzięki niej przyrządzić domowy napój izotoniczny,
✅kąpiele relaksujące z solą kłodawską pomagają w łagodzeniu bólu i stanów zapalnych w chorobach reumatologicznych, a także w problemach z układem oddechowym, neurologicznym i skórą, mogą wspomóc też leczenie łuszczycy.
Ważne informacje na temat stosowania soli kłodawskiej drobnej
W kuchni należy stosować niewielką ilość soli kłodawskiej drobnej według potrzeb. Podobnie w kosmetyce - żeby przygotować kąpiel solną, należy dodać około 300g soli na wannę wody, natomiast żeby przygotować domowy peeling, wystarczy wymieszać sól z wybranym olejkiem.
Składniki: 100% sól kamienna.
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Dodatkowe informacje: nie należy przekraczać zalecanej dawki do spożycia - 5g dziennie, czyli mniej więcej jedna płaska łyżeczka od herbaty (u osób z kamicą nerkową spożycie soli powinno być mniejsze o połowę). Nadmierne spożycie soli może doprowadzić do rozwoju schorzeń, m.in. takich jak nadciśnienie tętnicze, osteoporoza, obrzęki, kamica nerkowa. Może powodować również zatrzymanie wody w organizmie, sprzyja chorobie niedokrwiennej serca czy udarom mózgu.