

Kod produktu:E468
Yerba poddawana jest specjalnemu procesowi obróbki dzięki czemu uzyskuje swój charakterystyczny i niepowtarzalny smak, który jest gorzki. Posiada również lekko dymny aromat. Polecana dla mateistów ceniących mocne i wyraziste smaki. Idealna do wielokrotnego zalewania. Doskonała w smaku zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mocno pobudza, poprawia koncentrację. Składa się w z listków, patyczków i pyłku.
Działa pobudzająco dzięki ogromnej zawartości mateiny. Posiada wiele witamin oraz magnez. Pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację.
W przeciwieństwie do kawy nie jest szkodliwa dla żołądka. Wspomaga działanie diety zmniejszając poczucie głodu i przyśpieszając metabolizm.
Sposób parzenia:
Przygotowanie yerby jest otoczone rytuałem. Wszystko po to, aby wydobyć z niej wspaniały smak oraz fantastyczne właściwości. Tradycyjnie parzy się ja w naczyniu nazywanym calabazą. Należy wypełnić je suszem od 1/4 do 3/4 objętości a następnie zalać wodą o temperaturze ok. 75 stopni Celsjusza.
Ilość suszu użytego do zaparzenia jest zależne od naszych preferencji dot. intensywności smaku. Zaparzanie yerby wrzątkiem pozbawia ją większości wartości odżywczych. Gotowy napar najlepiej pić za pomocą metalowej rurki, zwanej bombillą. Każde kolejne zaparzenie yerby uwalnia inny smak oraz odmienne właściwości.
Daje lekkie odprężenie, działa uspokajająco, pobudza umysł, poprawia nastrój.
Nie pierwszy raz ja kupiłem i nie ostatni! Jak zawsze bardzo dobra :)
Dobry smak, średnia moc naparu, ogólnie można polecić..
Nie piję kawy bo mi nie smakuje, ale piję yerba mate. I na pewno na kawę się nie zamienię. Klasyczną bez dodatków polecam.
Dobra, klasyczna Yerba. Trochę pyłu, mnie nie przeszkadza.
Dobra, fajna, klasyczna yerba. Piję często, nie narzekam. Jak ktoś lubi klasyki, ten wie co to, jak nie, warto sobie jej "siorbnąć":)
Dość smaczna jak na yerbe ,działa ;) polecam ;)
Moja ulubiona, najbardziej prawilna Yerba Mate. Ma odpowiednią ilość, pyłu, listków, gałązek, tworząc taki smak yerby jaki być powinien, z pewnymi drewnianymi aromatami, które bardzo mi się podobają. Na pewno poleciłbym ją każdemu na początek - bo szukając dalej innych smaków, będzie się szło w yerby argentyńskie, które składają się w dużej mierze z listków - mnie takie yerby nie smakują i jeśli ktoś zaczyna pić ten napój, niech lepiej sobie nie psuje smaku czymś innym, tylko od razu wskakuje do świata Kurupi, lub ew. Pajarito - również dobrą paragwajską Mate.
Świetna yerba, dużą ilością pyłu oraz drobnymi listkami. Polecam dla zaawansowanych yerbaczy ze względu na mocny napar
mały mam staż "yerbowy" ale jest to moja ulubiona odmiana do tego stopnia że jak nie mam zapasu 2kg w szafce to już czuję że jest źle ;)
Jeżeli ktoś lubi Pajarito Elaborada Tradicional, to Kurupi Clasica też polubi. Typowo gorzka, dymna Yerba!