Pestki dyni łuszczone to doskonała zdrowa przekąska, która jest naturalnym źródłem magnezu i cynku. Pestki dyni zawierają witaminę E, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę B6, a także witaminy A i K. Mają też w swoim składzie cenne minerały, takie jak cynk, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Zawierają kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz wielonienasycone.
Zastosowanie:
Pestki dyni doskonale sprawdzają się, jako dodatek do pieczywa lub jako dodatek do sałatek, zup czy mięsa.
Ważne informacje:
Spożywanie nadmiernych ilości pestek dyni może się więc przyczynić do wzrostu ilości tkanki tłuszczowej.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna |
2327 kJ/556 kcal |
Tłuszcz |
45,8 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
8,5 g |
Węglowodany |
18 g |
- w tym cukry |
1,1 g |
Błonnik |
5,3 g |
Białko |
24,5 g |
Sól |
0,05 g |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
Składniki: 100% pestki dyni łuszczone
Sposób przechowywania:Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach:Produkt może zawierać
sezam i różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.