Kod produktu:E866

Miód wrzosowy 250g

35,69 zł
(142,76 zł/kg)
black-check-icon Produkt dostępny w naszym magazynie

Wariant:
expand_more
Full view

Ten produkt wysyłamy w ciągu: 24h

Darmowa dostawa: od 150 zł

Sprawdź koszty dostawy

Miód wrzosowy to najszlachetniejszy z miodów nektarowych, przez wielu uznawany za niepodważalnie najlepszy ze wszystkich gatunków. Miód wrzosowy pozyskuje się z nektaru wrzosu zwyczajnego (Calluna Vulgaris L.). Jest to miód późny, zbierany w okresie kwitnienia wrzosów i krótko po nim – od lipca do października.

Miód wrzosowy, w odróżnieniu od wszystkich innych gatunków, cechuje galaretowata konsystencja. Miód ten krystalizuje w różnym stopniu i czasie. Krupiec jest drobnoziarnisty i mazisty, ma masłowatą, łatwo smarowną konsystencję.

Świeżo wybrany, płynny miód wrzosowy ma zabarwienie ciemnobursztynowe z czerwonawym refleksem. Z kolei krupiec jest odrobinę jaśniejszy, może przybrać barwę brunatno-bursztynową. Zapach jest niezwykle silny i bardzo przyjemny. Wyraźnie wyczuwalny jest aromat kwiatów wrzosu. Smak miodu wrzosowego jest przyjemny, mało słodki, cierpki, lekko gorzkawy.

Stosowanie:

Można spożywać go z pieczywem, dodawać do ciepłej herbaty, mleka, soków warzywnych i owocowych oraz różnych potraw i ciast.

Pamiętać trzeba, że podgrzanie go do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.

Sposób przechowywania:

Przechowywać w temperaturze do 18°C. Chronić przed działaniem promieni słonecznych.

Waga netto
0,25 kg
Waga brutto (z opakowaniem)
0,371 kg
Marka
Barć
Data przydatności
26.08.2027
EAN
5902273248859
Wymiary produktu w cm
6,5 x 6,5 x 7
Kraj pochodzenia
Polska

Napisz swoją opinię

zdrowa-marka-roku

Podobne produkty

Ostatnio oglądane

To najlepsze miejsce, aby swobodnie i bez pośpiechu dokonywać przemyślanych zakupów. Przystępne ceny i atrakcyjne opakowania zbiorcze pozwolą Ci zaoszczędzić pieniądze przy zakupie dużej ilości produktów. Sprzedajemy tylko zdrowe, sprawdzone produkty wysokiej jakości, wolne od zbędnych chemikaliów, GMO i niskiej jakości składników.