

Kod produktu:E251
Komosa Ryżowa Quinoa charakteryzuje się subtelnym smakiem z orzechową nutą, przez co pasuje do wielu potraw – zazwyczaj słonych, ale niekiedy też słodkich.
Quinoa biała zwana inaczej komosą ryżową w przeciwieństwie do innych roślin zawiera pełnowartościowe białko, charakterystyczne dla produktów mięsnych.
Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny oraz wyjątkowo dużą ilość flawonoidów (spośród których dominują kwercetyna i kampferol).
Zastosowanie:
Dzięki lekko słodkiemu smakowi komosa ryżowa czerwona nadaje się zarówno do zastosowania przy daniach głównych, jak i deserach. W codziennej diecie może zastąpić kaszę, ryż, ziemniaki czy makarony. Jej ziarna można także prażyć na suchej patelni.
Przed ugotowaniem wystarczy ją przepłukać i opcjonalnie podprażyć na suchej patelni, w celu wydobycia głębszego smaku. Komosę ryżową należy gotować w proporcjach 1:2 w stosunku do ilości wody.
Ważne informacje:
Komosa ryżowa biała w rzadkich przypadkach może wywołać alergię.
Nie mogą jej zażywać np. osoby cierpiące na kamicę nerkową, wrzody, ostre zapalenie żołądka lub mające niską koagulację krwi.
Wartości odżywcze w 100g:
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
Składniki:
Ziarno komosy ryżowej białej 100%
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.
często używam zamiast kaszy do gulaszu.