











Kod produktu:E706
Tapioka otrzymywana jest z bulw manioku, rośliny występującej głównie w Ameryce Południowej i Środkowej. Maniok jest pożywny i lekkostrawny.
Tapioka z manioku w postaci przezroczystych kuleczek nie ma smaku ani zapachu, nie zawiera cholesterolu ani glutenu.
Tapioka zawiera wiele cennych witamin i minerałów, dzięki którym wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. W tapioce znajdują się między innymi witaminy B1, B2, B6, C, PP, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń czy żelazo.
✅ ZASTOSOWANIE
Tapioki w postaci mąki używa się jako zagęszczacza do sosów, musów. Granulat tapioki stosuje się do wyrobu legumin, kisieli mlecznych i owocowych.
Doskonale sprawdza się jako składnik deserów, budyniów, puddingów, naleśników lub jako zagęstnik do zup i sosów.
✅ WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 G:
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
Skrobia z manioku 98%, woda
✅ SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
✅ INFORMACJA O ALERGENACH
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.
Od kiedy kupiłam tapiokę przestałam zagęszczać sosy mąką pszenną. Nie wpływa to na zmianę smaku, ale wiem ze dania są zdrowsze.