









Kod produktu:E308
Erytrytol to naturalny, niskokaloryczny słodzik. Poziomem słodyczy nie ustępuje zwykłemu cukrowi, więc jest jego idealnym zamiennikiem. Erytrytol ma zerową wartość kaloryczną, więc może przez osoby na diecie niskokalorycznej i redukcyjnej.
Doskonale nadaje się do użycia w kuchni jako zamiennik cukru – dzięki niemu można stworzyć zdrowe wersje popularnych potraw, słodkich wypieków czy napojów.
✅ Erytrytol nie jest metabolizowany w organizmie człowieka. Dobrze się wchłania z przewodu pokarmowego (ok. 90%) i praktycznie w całości jest wydalany z moczem w postaci niezmienionej. Ok. 10% spożytej ilości przechodzi do jelita grubego, nie jest jednak substratem dla flory bakteryjnej jelita.
✅ Stosowanie erytrytolu nie powoduje powstawania próchnicy, w odróżnieniu od zwykłego białego cukru, a co więcej – może nawet pomóc w zapobieganiu jej, powstrzymując proces fermentacji niektórych cukrów pod wpływem bakterii.
✅ Erytrytol nie zawiera kalorii, ma zerowy indeks glikemiczny, jest bezpieczny dla osób na diecie bezglutenowej.
✅ Odpowiedni dla diety keto, wegańskiej oraz wegetariańskiej.
✅ Doskonale nadaje się jako dodatek do słodzenia napojów, do wypieków czy gotowania. Posiada naturalny, słodki smak cukru, bez sztucznego posmaku, który może występować z innych słodzikach.
✅ Erytrytol jest produktem całkowicie naturalnym, bez sztucznych dodatków.
✅ Jest prosty w użyciu – stosuje się go intuicyjnie, w proporcjach zbliżonych do zwykłego cukru.
Mimo swoich wielu zalet, erytrytol w nadmiernej ilości może wywoływać skutki uboczne. Należą do nich między innymi bóle brzucha, biegunki czy wzdęcia.
Wartość energetyczna w 100g:
Wartość energetyczna – 0kcal
Tłuszcz – 0g
Kwasy tłuszczowe nasycone – 0g
Węglowodany – 0g
Cukry – 0g
Błonnik – 0g
Białko – 0g
Sól – 0g
Skład: 100% erytrytol
Sposób użycia: należy używać tak samo, jak zwykłego cukru.
Sposób przechowywania: przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach: produkt może zawierać sezam, różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.
Bardzo dobra jakość. Stosuję do wypieków, smak pierwsza klasa.
Polecam dla diabetyków. Niskokaloryczny, dobrze się czuję stosując go.