

Kod produktu:E191
Trawa Cytrynowa występuje w naturalnych warunkach w krajach nad zwrotnikowych, jest rośliną o długich ostrych liściach.
Częścią jadalną Trawy Cytrynowej są łodygi wykorzystywane zarówno w medycynie naturalnej. Delikatny kwaskowaty zapach sprawia, że jest składnikiem wielu herbat.
Aromaty zawarte w liściach i łodygach czynią z trawy cytrynowej cenny surowiec kulinarny oraz kosmetyczny.
Smak mają świeży, mocno cytrynowy z domieszką imbiru, pasujący zarówno do orzeźwiających, letnich napojów, jak i do świeżo parzonej herbaty.
Trawa cytrynowa pasuje do zup, rosołów, dań typu curry, kurczaka i owoców morza. Często na styl tajski i indyjski miesza się ją z chili i mlekiem kokosowym. Bardzo chętnie aromatyzuje się nią orientalne sosy i pasty.
Dodana do potraw i napojów trawa cytrynowa może orzeźwiać lub rozgrzewać, w zależności od tego jak jej użyjemy. Każdemu daniu nada aromat cytryny, ale już nie jej smak.
Zastosowanie:
Ma działanie antydepresyjne, jest wskazana u osób z niskim krążeniem krwi, rozgrzewa organizm ma działa napotnie w stanach gorączki (nie jest środkiem zwalczającym wysoką temperaturę).
Poprawia koncentrację i pamięć.
Ważne informacje:
Przyszłym mamom raczej odradza się picie naparów z tego zioła, ponieważ zbyt duża dawka może być szkodliwa i zwiększyć ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu, czy niskiej wagi u dziecka.
Składniki:
100% trawa cytrynowa
Sposób użycia:
Dodaje się ją do zup, mięsnych i warzywnych curry, dań smażonych w woku, do sosów, ryb, marynat, sałatek, pikli i deserów. Aromatyzować można nią także napoje, kompoty.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.
Producent:
Vitafarm sp. z. o. o
telefon: 691 090 113
adres e-mail: info@zdrowapaczucha.pl
ul. Wyszyńskiego 48, 87-600 Lipno, Polska
niewielka ilośc trawy uzywam do robienia marynat, w polaczeniu z innymi ziołami nadaje fajny smak potrawa
Czasami dodaję trawe cytrynową do sosów, nadaje fajny smak i aromat