Nasiona wiesiołka (Oenothera biennis) to głównie bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wykorzystuje się je do produkcji cennego oleju z wiesiołka, ale można je spożywać również w postaci nieprzetworzonej. Zawierają dużo błonnika pokarmowego i są dobrym źródłem białka. Wiesiołek jest prawdziwą skarbnicą mikroelementów. Można pośród nich wymienić chociażby magnez, cynk, selen, wapń oraz witaminę E.
Prawie cały olej zawarty w nasionach wiesiołka składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, z których większość stanowi kwas linolowy i kwas gamma-linolenowy. Oba te kwasy należą do rodziny n-6.
Zastosowanie:
Pomoc w leczeniu trądziku – nasiona mogą pomóc w regulowaniu hormonów, które wpływają na powstawanie trądziku. Działają przeciwzapalnie i zmniejszają zaczerwienienie i obrzęk skóry.
Wspomaganie leczenia zapalenia stawów – działają przeciwzapalnie i mogą pomóc łagodzić ból i stan zapalny związany z chorobami reumatycznymi, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów.
Wspomaganie leczenia objawów menopauzy i PMS – mogą pomóc w łagodzeniu objawów menopauzy, takich jak uderzenia gorąca, nadmierne pocenie się, stany lękowe i depresja oraz przy objawach związanych z PMS
Poprawa kondycji włosów i skóry – nasiona są bogate w kwasy tłuszczowe omega-6, dzięki czemu mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry i włosów. Mogą także pomóc w nawilżeniu suchej skóry i zmniejszeniu łuszczycy, egzemy i łojotoku.
Wspomaganie leczenia zapalenia dróg moczowych – działają przeciwzapalnie i mogą pomóc w łagodzeniu objawów związanych z zapaleniem dróg moczowych, takich jak ból podczas oddawania moczu, częste oddawanie moczu i ból w dolnej części brzucha.
Składniki:Nasiona wiesiołka 100%
Tabela wartości odżywczych w 100g.
Wartość energetyczna |
1801 kJ/435 kcal |
Tłuszcz |
22 g |
w tym: |
|
kwasy tłuszczowe nasycone |
1,7 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
1,9 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
17 g |
Węglowodany |
44,6 g |
- w tym cukry |
0,6 g |
Błonnik |
44 g |
Białko |
18 g |
Sól |
0 g |
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
Sposób użycia:
Stosować w całości lub po zmieleniu. Zalać wrzątkiem 1 łyżeczkę nasion i po 10 min. wypić napar wraz z nasionami. Optymalna ilość spożywanych w ciągu dnia nasion wiesiołka to 1 łyżeczka dwa razy dziennie. Nasiona to także świetny dodatek do sałatek, jogurtów, musli, koktajli, makaronów czy sosów.
Nasiona wiesiołka można wykorzystać również w celach kosmetycznych. Zawarte w wiesiołku kwasy tłuszczowe poprawią nawilżenie i elastyczność skóry. Aby przygotować kąpiel, należy czubatą łyżkę nasion zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut, po czym odstawić na kolejne 10 minut. Po tym czasie należy odsączyć nasiona, a napar wlać do gorącej kąpieli. Pozostałe po odsączeniu nasiona można wykorzystać jako peeling do twarzy i ciała.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Dodatkowe informacje:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy. Nie zaleca się spożywania nasion wiesiołka osobom chorującym na padaczkę oraz osobom mających skłonność do krwawień. Nie należy łączyć z lekami przeciwzakrzepowymi.