Kod produktu:E58

Agar-agar 50g

10,69 zł
(213,80 zł/kg)
black-check-icon Produkt dostępny w naszym magazynie

Wariant:
expand_more
Full view

Ten produkt wysyłamy w ciągu: 24h

Darmowa dostawa: od 150 zł

Sprawdź koszty dostawy

Agar-Agar to substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90–100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40–50 °C. Zestalony żel roztapia się po ponownym podgrzaniu do 90–100 °C. Zjawisko to jest przykładem histerezy przemiany fazowej ciało stałe-ciecz.

Jako substancja silnie pęczniejąca jest stosowany jako środek łagodnie przeczyszczający, działający w wyniku spęcznienia pokarmu w jelitach.

✅ ZASTOSOWANIE

Agar-agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy środek żelujący przy produkcji słodyczy (np. ptasiego mleczka, galaretek, dżemów) i innych przemysłowych produktów spożywczych.

✅ SKŁADNIKI

Agar-agar

✅ SPOSÓB UŻYCIA

Do uzyskania 1l galaretki potrzebujemy 1l soku owocowego, 15 dkg cukru i 6g agaru (2 płaskie łyżeczki). Do gotującego soku wsypać stopniowo agar i dobrze wymieszać. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i przestudzić.

✅ SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

✅ INFORMACJA O ALERGENACH

Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.

Czym różni się agar od tradycyjnej żelatyny?

Wybierając naturalne składniki do codziennego gotowania, warto wiedzieć, czym właściwie jest agar i jak odróżnia się od klasycznej żelatyny. Agar agar to czysty produkt roślinny, pozyskiwany z alg morskich, w przeciwieństwie do żelatyny pochodzącej z surowców zwierzęcych. Dzięki temu agar idealnie wpisuje się w filozofię diety wegetariańskiej i wegańskiej, oferując pełnię naturalności i wysokiej jakości skład. Zastosowanie agaru suszonego w kuchni pozwala na tworzenie deserów o głębokim, autentycznym smaku, bez dodatków sztucznych konserwantów.

Zastosowanie agaru w kuchni

Agar świetnie sprawdza się w tworzeniu domowych galaretek, musów, dżemów czy zdrowych deserów bez dodatku cukru i sztucznych składników. Dzięki swojej sile żelowania agar suszony pozwala uzyskać wyjątkowo trwałą i estetyczną konsystencję, idealną dla kuchni inspirowanej naturą. W wielu recepturach osoby poszukujące alternatyw dla tradycyjnych zagęstników sięgają właśnie po agar na stawy, by przygotowywać posiłki łączące smak i prosty skład. Produkty takie jak agar agar to doskonała baza dla świadomego gotowania – w pełni naturalna, wolna od GMO i niepotrzebnych dodatków.

Waga netto
0,05 kg
Waga brutto (z opakowaniem)
0,057 kg
Marka
Vitafarm
Data przydatności
23.12.2026
EAN
5902273240303
Wymiary produktu w cm
3 x 11 x 18
Kraj pochodzenia
Chiny, Hiszpania, Włochy

Polecam

Produkt spełnia swoją funkcję, ostatnio dodałam do ptasiego mleczka. Wyszło całkiem dobre

Napisz swoją opinię

zdrowa-marka-roku

Podobne produkty

Ostatnio oglądane

To najlepsze miejsce, aby swobodnie i bez pośpiechu dokonywać przemyślanych zakupów. Przystępne ceny i atrakcyjne opakowania zbiorcze pozwolą Ci zaoszczędzić pieniądze przy zakupie dużej ilości produktów. Sprzedajemy tylko zdrowe, sprawdzone produkty wysokiej jakości, wolne od zbędnych chemikaliów, GMO i niskiej jakości składników.