









Szanowni Klienci,
informujemy, iż czas realizacji zamówień jest wydłużony i wynosi obecnie ok. 2-3 dni. Dokładamy wszelkich starań, aby Państwa zamówienia zostały wysłane jak najszybciej.
Przepraszamy za wszelkie niedogodności i prosimy o wyrozumiałość. W razie pytań pozostajemy do Państwa dyspozycji.
Kod produktu:731
Agar-Agar to substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90–100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40–50 °C. Zestalony żel roztapia się po ponownym podgrzaniu do 90–100 °C. Zjawisko to jest przykładem histerezy przemiany fazowej ciało stałe-ciecz.
Jako substancja silnie pęczniejąca jest stosowany jako środek łagodnie przeczyszczający, działający w wyniku spęcznienia pokarmu w jelitach.
✅ ZASTOSOWANIE
Agar-agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy środek żelujący przy produkcji słodyczy (np. ptasiego mleczka, galaretek, dżemów) i innych przemysłowych produktów spożywczych.
✅ SKŁADNIKI
Agar-agar
✅ SPOSÓB UŻYCIA
Do uzyskania 1l galaretki potrzebujemy 1l soku owocowego, 15 dkg cukru i 6g agaru (2 płaskie łyżeczki). Do gotującego soku wsypać stopniowo agar i dobrze wymieszać. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i przestudzić.
✅ SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
✅ INFORMACJA O ALERGENACH
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.
podana na opakowaniu instrukcja okazała się skuteczna, to co jest w środku opakowania żeluje