Kod produktu:4789
Pieprz czarny to jedna z najstarszych i najczęściej stosowanych przypraw na świecie. Powstaje z niedojrzałych owoców rośliny Piper nigrum, które po zebraniu są suszone na słońcu, aż przybiorą charakterystyczny ciemny kolor i pomarszczoną skórkę. Dzięki wysokiej zawartości piperyny – związku odpowiedzialnego za ostry smak – pieprz czarny nie tylko wzbogaca potrawy, ale także wspomaga trawienie i poprawia wchłanianie składników odżywczych z pożywienia.
Jego intensywny, korzenny aromat z delikatnie żywiczną nutą i słodko-gorzkim posmakiem sprawia, że świetnie komponuje się zarówno z daniami wytrawnymi, jak i pikantnymi wersjami deserów.
Pieprz czarny w ziarnach to przyprawa uniwersalna, niezbędna w każdej kuchni. Najczęściej stosuje się go do:
mięs i drobiu – duszonych, smażonych, pieczonych, grillowanych,
ryb i owoców morza – dodaje im głębi i ostrości,
wędlin, pasztetów i marynat – jako składnik zalewy lub przyprawa do nacierania,
sosów i zup – szczególnie bulionów, rosołu, żurku czy barszczu czerwonego,
dań warzywnych – leczo, gulaszy roślinnych, warzyw z patelni,
potraw jajecznych i serów – omletów, jajek sadzonych, sałatek z serem feta,
sałatek i dressingów – jako świeżo zmielony na wierzch,
konserwowania i peklowania żywności.
Pieprz w ziarnach doskonale nadaje się do mielenia tuż przed użyciem – dzięki temu zachowuje maksymalny aromat. Jest też niezastąpiony w przygotowywaniu bulionów i dań długo gotowanych, gdzie oddaje swój smak stopniowo, bez dominowania całej potrawy.
Stanowi podstawę wielu mieszanek przyprawowych, w tym klasycznej przyprawy curry i przypraw korzennych.
| Wartości odżywcze | Wartość W 100g | 
|---|---|
| Wartość energetyczna kcal | 251 kcal | 
| Wartość energetyczna kJ | 1052 kJ | 
| Tłuszcz | 3,3 g | 
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,4g. | 
| Węglowodany | 64g. | 
| w tym cukry | 0,6g. | 
| Błonnik | 25 g | 
| Białko | 10 g | 
| Sól | 0,05 g | 
Skład: 100% pieprz czarny ziarno
Informacja o alergenach: Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Sposób przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.