Pistacje prażono-solone stanowią bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Duża zawartość witamin i minerałów. Szczególnie wartościowa jest duża zawartość witaminy B6. Spośród minerałów pistacje zawierają przede wszystkim potas, żelazo, fosfor, miedź, magnez i cynk.
Pistacje mają kremową konsystencję i naturalnie słodki, a jednocześnie ziemisty smak.
✅ ZASTOSOWANIE
Spożywa się je na surowo, prażone lub dodaje do deserów, ciast, tortów, strucli czy sałatek.Kremowa konsystencja orzecha i jego ziemiste odcienie sprawiają, że jest to wspaniały orzech do sparowania z pikantnym i kwaśnym smakiem. Dobrze smakuje z przyprawami dodającymi pikanterii.
✅ SKŁADNIKI
Orzechy pistacjowe, sól
✅ SPOSÓB PRZECHOWWANIA
Produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
✅ INFORMACJA O ALERGENACH
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.
✅ TABELA WARTOŚCI ODŻYWCZYCH W 100 G
- Wartość energetyczna: 2461 kJ/586 kcal
- Tłuszcz: 46 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone: 5,6 g
- Węglowodany: 16,5 g
- Cukry: 7,8 g
- Błonnik: 10,3 g
- Białko: 21,3 g
- Sól: 1g
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).