







Kod produktu:E5968
Pektyna to naturalna substancja żelująca występująca w owocach. Idealna do przygotowania niskosłodzonych dżemów i galaretek owocowych.
Pektyna jest źródłem składników mineralnych takich jak sód, potas, wapń, żelazo i magnez. Wykazuje zdolność do wiązania cholesterolu, znacznie ograniczając wchłanianie go do krwioobiegu. Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, a zwłaszcza miażdżycy. Dodatkowo zapobiega nagłym skokom poziomu cukru we krwi.
Pektyna amidowana cytrusowa, sacharoza
✅ SPOSÓB UŻYCIA
Do przygotowania dżemów zaleca się stosowanie ok. 30 g pektyny przy założeniu 2 kg owoców i 1 kg cukru.
Pektynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, w temp. ok. 60°C i dodać do gotującego się dżemu (przed końcem gotowania).
✅ SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
doskonale, w ciągu kilku minut, zagęszcza dżem domowej roboty
ładnie "ścina" dżemiki i marmolady.
Doskonała do dżemów
jak najbardziej polecam, dobrze żeluje